Kuchnia myśliwska

Kuchnia myśliwska

nowość
Autor:
Magdalena Binkowska
Kategorie:
Domowa spiżarnia, Kuchnie świata, Kuchnia i ogród, Poradniki, Kuchnia i ogród,
Cena:
29.95
ISBN:
978-83-8222-096-4
Liczba stron:
192
Format:
165 x 240 mm
Oprawa:
twarda
Premiera:
07/09/2021

Kuchnia myśliwska to zbiór przepisów na dania z dziczyzny, opracowane m.in. na podstawie dawnych książek kulinarnych, a także nowoczesnych trendów kulinarnych.

Wspaniałe polskie puszcze i lasy od wieków zamieszkują sarny, jelenie, łosie, dziki, zające i ptactwo, które w dawnych czasach niezwykle często gościły na stołach bogaczy. Wspólne polowania szlachty oraz królewskie łowy jesienią i zimą były wówczas ważną okazją do spotkań towarzyskich, a także stanowiły preludium do kilkudniowych uczt, na które zjeżdżali goście z najdalszych zakątków kraju, a czasami nawet z zagranicy.

Obecnie dziczyzna znacznie rzadziej króluje na polskich stołach, i to nie tylko dlatego, że Polacy jedzą coraz mniej mięsa, ograniczając je ze względów zdrowotnych lub etycznych. Pokutuje przekonanie, że to mięso wymagające skomplikowanego przyrządzania, a nie każdy ma czas, by planować obiad kilka dni wcześniej. Warto jednak zadać sobie nieco trudu, bo dobrze przygotowana dziczyzna to prawdziwy rarytas.

Kup teraz

Wydawnictwo SBM - Copyright © 2021. All rights reserved

realizacja: estinet.pl